dilluns, 9 de desembre del 2019

MOCMAO 2019




MOSTRA DE CINEMA DE MEDI AMBIENT D’ONTINYENT 2019
-Del 13 al 20 de desembre-


Què és la MOCMAO?

La 6a Mostra de Cinema de Medi Ambient a Ontinyent (MOCMAO) està organitzada per la Colla Ecologista l’Arrel, el Cine Club Utiye i Caixa Ontinyent.  La finalitat és oferir al públic escolar i públic en general documentals, pel·lícules i activitats que ajuden a reflexionar sobre la temàtica ambiental, no sols del nostre poble, sinó del planeta en general. 

La mostra de cinema té dues seccions: MOCMAO Educa, dirigida a escolars de 3r a 6é de primària, ESO i Batxillerat i MOCMAO Oberta dirigida a públic en general.

MOCMAO Educa  projecta vàries pel·lícules, curts cinematogràfics o documentals dirigits a les diferents edats. Les projeccions es fan en el Centre Cultural Caixa Ontinyent i l’any 2018 van assistir vora 1100 alumnes de primària de diferents centres i uns 700 alumnes de secundària i batxillerat d’instituts públics i concertats.

Les projeccions s’acompanyen d’alguna activitat de reflexió per  l’alumnat i algun col·loqui o taller educatiu. És, tal vegada, la part més important de la Mostra de Cinema, ja que l’alumnat coneix noves realitats i aprén a vore el món en què viu d’una forma diferent.


MOCMAO Oberta opta per projectar diversos documentals i vàries pel·lícules per a públic adult en general. Durant una setmana, es projecten aquests films al Cinema del Teler i al Centre Cultural Caixa Ontinyent, i tenen com a finalitat la divulgació científica i mostrar tant les riqueses del planeta com els reptes climàtics als quals ens enfrontem en l’actualitat. S’ofereix una visió oberta, clara, realista i actual. Són projeccions premiades en últimes edicions de festivals internacionals.

Històricament s’ha convidat a científiques i científics de reconegut prestigi internacional, enguany optem per convidar al director d’un dels documentals de la mostra, ja que en el fons, són aquells que per mostrar primer han de documentar-se i seleccionar allò que farà que l’espectador isca de la sala amb una visió diferent.


EMERGÈNCIA CLIMÀTICA.

Enguany hem volgut fer-nos ressò d’un clam internacional “L’emergència climàtica mundial”. Les Nacions Unides, el Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, la FAO, L’Organització Meteorològica Mundial i multituds d’organitzacions que aglutinen científics de tot el món, alerten de la situació de no retorn a la qual estem dirigint-nos. No obstant això,  les mesures que s’estan prenent per evitar que la temperatura planetària augmente per sobre dels 2ºC són insuficients. Són milers les veus que s’alcen arreu del món perquè s’actue, però així i tot, encara són insuficients. 

La MOCMAO, organitzada per la Colla Ecologista l’Arrel i pel Cine Club Utiye, vol moure voluntats i despertar les consciències adormides, tothom és necessari en aquesta lluita contra el canvi climàtic. Esperem que la MOCMAO siga el primer pas perquè alces la veu i t’impliques en allò que tu pugues i en exigir que es prenguen decisions. T’esperem a la Mostra.

dijous, 21 de novembre del 2019

ACTIVITATS SECCIÓ RESTAURACIÓ FORESTAL



ACTIVITATS FORESTALS 23 I 24 DE NOVEMNBRE DE 2019

Durant dissabte i diumenge, prepararem una reforestació que es realitzarà el pròxim 30 de novembre, amb el Grup d'Escoltes Osyris, de Benimaclet (València). Esperem un grup amb edats compreses entre 5 i 17 anys, per tant.

Preparar la reforestació significa obrir els clots, transportar i distribuir els plançons, aspectes sobre els quals, nosaltres hi posem molta cura, per ser claus en l'èxit de la reforestació. És per això que, agraïm tota l'ajuda que ens pugau facilitar i us convoquem a les següents cites:
  1. Realització de clots: Dissabte 23 de novembre, 9:00 hores, plaça de la Coronació.
  2. Transport i distribució de plançons: Diumenge 24 de novembre, 9:00 hores, plaça de la Coronació.
Adjuntem el cartell que ha preparat la dissenyadora gràfica Inma Lorente per a l'ocasió i agraïm la difusió que en pugau fer. Gràcies.

Tots dos dies caldrà portar calcer de muntanya, roba còmoda, guants, esmorzar i aigua.

Us hi esperem.

dijous, 31 d’octubre del 2019

REFORESTEM DIUMENGE 3 A LES 9h, PLAÇA CORONACIÓ.

REFORESTEM aprofitant les magnífiques condicions actuals. Aquest diumenge 3 de novembre, a partir de les 9:00 hores, i eixint des de la plaça de la Coronació, plantarem arbres i arbusts, com ara gal.lers, nogueroles, marfulls, freixes de flor, llidoners, gargullers, serveres, aranyoners, carrasques i rosers.

De la xerrada del dissabte de Ca la Mera, eixirem motivats i disposats a posar arbres i arbusts en les nostres vides, en la recerca de la bellesa.

Activitat apta per a tots els públics i de participació lliure. Us hi esperem.



COM ACONSEGUIR UN TAPET VERD I NO ACABAR XIRIVIA

Per què plantem arbres sota de pins que fan prop de 20 metres d'alt?... D'on hem d'agafar les llavors per a reproduir els plançons?... Qui era el Capità Cap de Canoa?... Aquestes i moltes més històries produïdes en 30 anys de dedicació és d'allò de què parlaré aquest dissabte 2 de novembre a l'Ateneu Popular Ca la Mera, en "Com aconseguir un tapet verd i no acabar xirivia" restauracions forestals de la Colla Ecologista L'Arrel.
Segur que tu també tens molt a dir sobre la restauració del nostre medi natural. Us hi esperem. Entrada lliure.
Organitza l'Assamblea de Joves Meruts.


diumenge, 27 d’octubre del 2019

REFORESTACIÓ, INICI DE CAMPANYA 2019-2020

Iniciem la campanya de reforestacions 19-20 aquest dissabte 26 d'octubre.
El punt de trobada serà l'habitual (plaça de la Coronació - el barranquet), a les 16:00 hores, des d'on ens adreçarem a la zona de la reforestació amb cotxes.
Caldrà portar roba i calcer còmodes, guants, així com, aigua i menjar per a berenar, qui ho estime oportú.
L'activitat està oberta a qualsevol persona, indiferentment de la seua edat, qui vulga assistir en primera línea, a l'establiment dels embrions que seran els nostres boscos del futur. Pels boscos autòctons, pel bosc esclerofil.le!

dijous, 17 d’octubre del 2019

UN FUM D'ACTIVITATS PER AL 19 I 20 D'OCTUBRE

Bon dia:

Us anunciem les activitats que organitzarem o en què participarem aquest cap de setmana, perquè ens aconpanyeu per si us ve de gust. Recordeu que  totes les activitats són aptes per a tots els públics i la participació és lliure.

Dissabte 19, 9:00 hores: Manteniment del Viver Forestal (sembra de llavors, trasplantament de plançons, manteniment de ferramentes, etc...). Al carrer de Sant Antoni, núm. 26 (entrada pel local dels escoltes).

Dissabte 19, 12:30 hores: Plantació del roure (Premi Roure Valencià 2019, concedit pel grup Compromís per Ontinyent). Al Passeig de Benarrai. 

Dissabte 19, 16:00 hores: "Com aconseguir un tapet verd i no acabar xirivia", xerrada sobre el projecte de restauracions forestals de la Colla Ecologista L'Arrel. Al Parc d'Educació Vial i Mediambiental Vall d'Albaida, dintre del marc d'unes jornades de voluntariat jovenil organitzades per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida que es celebren els dies 19 i 20 d'octubre.

Diumenge 20, 18:00 hores: "Com aconseguir un tapet verd i no acabar xirivia", xerrada sobre el projecte de restauracions forestals de la Colla Ecologista L'Arrel. A Beneixama, al Centre Social, com a mesura d'acompanyament als veïns i veïnes del municipi, després de l'incendi forestal del passat mes de juliol i per a intentar vertebrar accions de voluntariat.


Us hi esperem.

dijous, 10 d’octubre del 2019

PREMI ROURE 2019

Bon día,

us anunciem que la Colla ecologista l'Arrel ha estat guardonada amb el premi roure 2019 que lliura el grup Compromís per Ontinyent. La cerimònia de lliurament dels guardons es farà aquest divendres 11 d'octubre a la plaça de Santo Domingo, a partir de les 20:30 hores.

Tothom està convidat. en el següent enllaç poder veure la nota de premsa en què es fa l'anunci:

https://ontinyent.compromis.net/2019/10/compromis-atorga-els-premis-roure-2019-a-la-colla-ecologista-larrel-i-el-jove-pilotari-ivan-dontinyent/

ACONDICIONAMENT DEL VIVER

Aquest dissabte 12 de octubre, a partir de les 16:00 hores, continuarem amb les tasques d'acondicionament del viver amb la sembra de bellotes de roure de fulla petita (Quercus faginea ssp faginea). Us recordem que el viver es troba al carrer de Sant Antoni núm. 26 (entrada pel local dels escoltes).

Adjuntem una imatge de roures plantats en el marc del nostre projecte amb l'esperança de produir-ne'm molts més que acaben embellint les nostres serralades.

Us hi esperem.



dijous, 3 d’octubre del 2019

EVENT A L'ATMELLA DE PALLA EN CARRÍCOLA DISSABTE DIA 12

El dissabte dia 12, a l'Ametlla de Palla en Carrícola, s'hi ha organitzat un acte per parlar de diversos temes com són l'ecologia, la música o la literatura amb debat posterior inclòs.

Qualsevol persona interessada pot acudir!.



divendres, 27 de setembre del 2019

CONTACTA AMB NOSALTRES

Tens ganes de participar als nostres projectes?

A l'arrel volem que tothom hi participe, és per aquest motiu pel que tenim diversitat de projectes i activitats.


Ací et d'eixem el correu electrònic;


colla.ecologista.arrel@gmail.com


També estém al facebook;


https://www.facebook.com/collaecologistalarell.ontinyent/


Secció horts urbans ecològics en La fira;


David Gironés --> 616710844


Secció horts urbans espai eco-social La torreta;


Verónica --> 637650594


Secció banc de Llavors tradicionals;


Javi --> 679800146


Secció Reforestació i manteniment del viver forestal;


Ferran --> 667739859


SEGONA REVISIÓ CAIXES NIU 2019

Bon día;

Aquest dissabte 28 de setembre, realitzarem la segona jornada de revisió de caixes niu, amb la intenció de finalitzar el control de totes les caixes instal.lades.

Ens trobarem a la plaça de la Coronació (el barranquet) a les 16:00 hores, des d'on ens adreçarem amb cotxes fins a la zona en què desenvoluparem l'activitat.

L'activitat està oberta a la participació de qualsevol persona i és apta per a tots els públics.

Us hi esperem.


VÍDEO DE PROMOCIÓ DE LA CAMPANYA DE REFORESTACIONS 2014-2015:


https://www.youtube.com/watch?v=AP57S2tlj5I&feature=youtu.be

http://arrel-ecologista.blogspot.com/


dijous, 26 de setembre del 2019

FES-TE SOCI/A

Com be sabràs des de fa més de 25 anys l'arrel ha dut a terme diversos projectes com la reforestació de la finca de Gamellons amb espècies autòctones, el manteniment del viver forestal, la intervenció en tasques selectives de silvicultura, la recuperació del cultiu de l'horta i d'un banc de llavors tradicionals; també hem fet d'intermediaris en la cessió de terrres per a cultiu i hem organitzat la mostra de cinema de medi ambient o l'aplec ecologista del País valencià. Al mateix temps també sabràs que hem estat en tots els assumptes que han sigut motiu de defensa del territori quan aquest ha sigut agredit (stop cremes, alta tensió, parc eòlic de Sant Esteve, vessaments contaminants als nostres rius...).

Ara tenim més reptes i projectes.

Socis i sòcies: necessitem suport, tant a nivell personal com econòmic, i que anualment s'aporte una quota per tal de continuar sent independents i ser la veu davant el canvi climàtic que també està afectant al nostre territori.

A continuació et detallem la manera en què queden repartides les quotes;


Menor de 16 anys --> No pagues quota però et pots inscriure't com a soci.

Menor de 18 anys --> 10 €/anuals.

Major de 18 anys --> 20 €/anuals.

Quota familiar (inclou la inscripció de tots els membres la familia , tant adults com xiquets) -->

25 €/anuals.

Quota lliure --> Pots aportar la quantitat que desitges.


Punxa per replenar el formulari d'inscripció;

https://forms.gle/B3wp5zBHhDc8qLCLA

SECCIÓ MOCMAO

La secció de MOCMAO és una secció pensada per als xiquets i adults que hi vulguen formar-se
en educació ambiental i estar sabuts de les últimes novetats respecte al tema ambiental.

MOCMAO és una mostra de cinema de medi ambient a Ontinyent que porta 5 edicions
realitzant-se als cines del centre comercial el Teler. S’emeten films d’animació que permeten
reflexionar sobre quin és el món que els adults estem creant i deixant. D'igual manera, també
s’ofereixen documentals produïts a altres països com Holanda del perquè aquesta societat ha
interioritzat l’ús de la bicicleta i quins són els beneficis que genera en tots els sentits.

MOCMAO també ofereix documentals que exhibeixen les riqueses de la natura més
desconeguda del nord de la península que s’amaga en les muntanyes i també recorre les
profunditats dels oceans amb un documental que ens arrima a diverses parts del planeta i
mostra com és i què està ocorrent.

Tanmateix, MOCMAO, ha convidat un expert del CSIC (Consell Superior d’Investigacions
Científiques) per parlar sobre l’Aire que respirem, una oportunitat per saber quines són les
problemàtiques però també per conéixer les solucions. Ontinyent ara per ara afronta diversos
reptes ambientals, i un d’ells és la qualitat de l’aire.

MOCMAO ha permés reflexionar i enamorar-se del planeta on vivim durant aquests 5 anys i lluny
de mostrar una visió catastrofista de la realitat, ha ensenyat totes els vessants de la vida, sent
conscients que hem de valorar allò que tenim.

Des de la Colla ecologista l’Arrel, treballarem per a què durant els pròxims anys, és seguisquen
transmitent documentals i xarrades en els Cines del nostre poble per tal de reivindicar un futur
digne per als nostres fills, explorant les diferents opcions que existeixen i prenguen consciència
d’allò que ens envolta.

SECCIÓ DE RECEPCIÓ DE PROJECTES

La secció de recepció projectes és una secció pensada per recollir les idees més 
originals e influents quant a sostenibilitat es refereix. Es tracta d’una secció per 
incloure a persones (estudiants, particulars, titulats...)que no estan en l'associació però 
que tenen una inquietud i a més a més, una idea per resoldre aquesta inquietud. 

Per això, es vol obrir un termini de recepció de memòries de projectes referents al 
canvi climàtic per estudiar-les i en cas de ser elegides, finançar-les. Això sí, hauran de 
ser viables econòmicament i amb un retorn d’inversió definit

SECCIÓ STOP CREMES

Aquesta secció promou una gestió alternativa a la crema dels residus prevenients de
l’agricultura com la poda dels fruitals, els arbres ornamentals que hi podem encontrar als nostres
jardins o fins i tot els restos de la gespa.

També no sols es pretén informar a la gent de l’alternativa de la trituració de les restes vegetals
sinó, com fer un bon ús d’ells, ja que ben tractats poden convertir-se en compost per als nostres
camps, és a dir, una ferramenta per millorar l’estructura dels nostres sols agraris.

A l'àrea de stop cremes s’ha creat un grup de voluntariat que es desplaça al llarg i ample del
terme d’Ontinyent informant en els dies de cremes als nostres veïns d’allò que hi poden arribar
aconseguir si canvien la seua forma d’operar amb els residus. Això implica tant els beneficis
ambientals, com l’ús sostenible de les nostres explotacions agràries.
Per altra banda, també s’informa d’on poden sol·licitar eixe servici i que serie de documentació
es requereix per tal de fer-ho.

Aquesta secció ha sigut creada per poder canviar la mentalitat de la gent a poc a poc i anar
transaccionant cap a un model de gestió dels residus més sostenible.

SECCIÓ SILVICULTURA

En la secció de silvicultura realitzem una gestió de les nostres serres per a obtenir una producció
contínua i sostenible de la massa forestal.

Sempre treballem buscant dos principis bàsics, la persistència i la millora de la massa forestal
tractant d’assegurar la seua continuïtat amb el temps i l'augment de la seua qualitat.

És per això que realitzem podes en les zones on la presència d’espècies invasores és notable
igual que també, s’encarreguem de netejar aquelles parts de la serra on la densitat de pins és
extremadament alta. Després, una vegada feta aquesta primera gestió, és el torn de la secció de
reforestació, assegurant una diversitat de les espècies forestals així com una recuperació del
bosc mediterrani. Amb això i les instal·lacions de les caixes nius, intentem dotar de components
de qualitat tant a la flora com a la fauna per tal que desenvolupen la seua vida de la forma més
natural possible.

Amb aquestes dos secció unides podem conseguir un resultat extraordinari per afavorir el
cuidau dels nostres boscos.

SECCIÓ BANC DE LLAVORS

La secció de banc de llavors està constituïda per una sala cedida per l’ajuntament on es
troba ubicada la nevera amb totes les llavors tradicionals conservades durant el pas
dels anys per llauradors associats a la Colla ecologista l’Arrel.

Allí, una vegada a l'any, es realitza una reunió entre els distints llauradors encarregats
de la conservació de diferents varietats per veure com ha anat l’any i quines seran les
varietats més necessitades de reproducció de cara a l’any següent.

Com que l'existència de llauradors que es preocupen per la conservació de les llavors
autòctones de la Vall d’Albaida ha anat disminuint, s’ha vist una bona manera
de aconseguir aquesta conservació mitjançant la cooperació amb els usuaris dels horts.

És per això que els usuaris dels horts poden sol·licitar les llavors a l’àrea del banc de
llavors de l’Arrel per poder cultivar-les als horts urbans.

SECCIÓ HORTS URBANS

La secció d’horts urbans és un espai on poder cultivar productes ecològics al
mateix origen, tant de producció com de consum. També és un espai social on poder
compartir vivències amb els demes usuaris. Espai ideal on les persones jubilades

puguen mantenir les seues condicions físiques en un estat saludable com
a conseqüència de la pràctica agrícola agroecològica i de la ingesta dels
productes elaborats allí mateix.

Però no sols és ideal per a ells sinó també per a tota persona que hi vulga començar a
cultivar els horts urbans associats a la colla ecologista l’Arrel, ja que, tota persona que
hi vulga començar a cultivar i no tinga bancals propis es pot incluir dins d’ells.
La cosa no sols acaba ahí, ja que també s’utilitzen els horts per a practicar una
educació ambiental amb persones susceptibles de sofrir exclusió social.
D'igual manera, cada cert temps, s’organitzen encontres entre els diferents usuaris i no
usuaris dels horts per reflexionar sobre temes que ens afecten al
nostre dia a dia de mentre sopem, dinem o almorzem.
Aquesta activitat agrícola ens permet utilitzar els horts com a reservori in situ de les
nostres llavors autòctones mitjançant la sembra d’aquestes any a any.

SECCIÓ RESTAURACIÓ FORESTAL.

La secció de reforestació de l’Arrel és una secció pensada per reproduir plantons
autòctons dels nostres boscos mediterranis. És per això que hi tenim una persona
encarregada de dinamitzar aquesta secció.

Aquesta persona és l’encarregada de dur a terme les següents tasques;

1- Reproduir els plantons al viver forestal propietat de La colla ecologista
l’Arrel.

2- Buscar i encontrar els millors llocs en les nostres serres per poder establir un
nucli de dispersió de flora autòctona.

3- També s’encarrega de la poda dels pins annexos als nuclis de dispersió per
tal de donar-lo’s lloc als arbres plantats.

4- Aquesta persona s’encarrega també de buscar voluntaris per poder realitzar
les reforestacions pel fet que no sempre és el moment idoni per dur-la a terme.
Això és degut al fet que l’aigua necessària per a regar-les no té una bona
accessibilitat i s’ha d’esperar a l’època de pluges, tenint escassos dies per dur a
terme la feina. Per això es requereixen col·laboracions amb diferents entitats
aportant voluntaris, cada persona de més és ben rebuda.

5- Aquesta persona també s’encarrega d'anar divulgant els coneixements
associats a aquesta pràctica mitjançant xarrades allà on les demanen.


Algunes de les espècies que es planten durant les reforestacions son aquestes;

1) Juniperus phoenicea
2) Crataegus monogyna
3) Sorbus aria
4) Prunus spinosa
5) Fraxinus ornus
6) Viburnum tinus
7) Taxus baccata
8) Quercus faginea
9) Buxus sempervirens
10) Acer opalus ssp. granatensis
11) Rosa canina
12) Quercus ilex ssp. ballota
13) Sorbus domestica
14) Arbutus unedo

Per altra banda, en aquesta secció també es practica la defensa de les aus que habiten
a la nostra comarca mitjançant l’instal·lació de caixes nius per simular els típics espais
que solien habitar crear els nostres arbres autòctons. Els pins són poc propensos a
crear aquests buits que aprofiten les aus per a fer els seus nius.

MOCMAO 2019

MOSTRA DE CINEMA DE MEDI AMBIENT D’ONTINYENT 2019 -Del 13 al 20 de desembre- Què és la MOCMAO? La 6a Mostra de Cinema de Me...